Piscinele naturale sau eco-pools

Cum cea mai mare parte oraşelor este formată din locuinţe colective, a avea un spaţiu verde, privat, disponibil oricând pentru relaxare şi odihnă devine un adevărat lux. În acest context, oglinzile şi jocurile de apă, bazinele şi piscinele sunt cu atât mai nepreţuite, oferind, pe lângă peisajul reconfortant şi beneficii precum purificarea şi umidificarea aerului, scăderea temperaturii generale sau posibilitatea practicării înotului.

Piscinele de azi nu se mai rezumă la simple bazine de beton sau fibră de sticlă cu sisteme de filtrare şi curăţare a apei pe bază de substanţe chimice. Putem acum folosi puterea regenerativă a ecosistemelor naturale pentru a beneficia de piscine 100% naturale. Chiar dacă în Europa şi pe continentul american acest curent s-a dezvoltat extrem de rapid, multe persoane recunoscând valoarea şi potenţialul unei asemenea soluţii , în România nu există deocamdată o intervenţie notabilă de acest tip. Chiar şi în sectorul privat, piscinele naturale sunt extrem de puţin cunoscute şi, uneori privite cu sarcasm şi multe prejudecăţi.

Pentru mulţi dintre noi o piscină a devenit similară cu un bazin de un albastru electric sau un turqoise intens, delimitată strict de borduri masive şi zone pietruite cu umbreluţe şi fotolii de plajă. Acest punct de vedere ar fi fost unul perfect valabil cu 20 de ani în urmă, însă prezentul ne oferă posibilitatea explorării acestor noi hibrizi cu soluţii vizuale de amenajare practic infinite.

 Cum arată?

Chiar dacă poate părea uşor ironic, răspunsul este : cum doriţi dumneavoastră. Deoarece bazinul de înot se poate include total sau parţial într-un iaz natural cu forma dorită. Acesta se poate masca în totalitate, scufundându-se complet sub oglinda apei cu 10-15 cm, sau se poate păstra parţial aparent, pierzându-se apoi precum marginea unui lac naural. Sistemul de implementare fiind, deci, mult mai maleabil, este eliminată imaginea clasică, predefinita a bazinelor de înot rectangulare , tip rinichi , circulare, etc. În funcţie de dorinţa beneficiarului aspectul poate oscila între extrem de natural, cu nuanţe rustice şi stilizat, modernist cu tentă minimalistă. În acest ultim caz , se poate adăuga pentru un o imagine şi mai deosebită efectul de “infinity edge”.

 Cum funcţionează?

Piscinele ecologice sunt, de fapt, bazine încorporate în iazuri naturale cu vegetaţie specifică  şi sistem de recirculare a apei. Filtrarea apei se realizează prin straturi succesive de nisip cu granulaţii diferite , în timp ce flora acvatică elimină microorganismele dăunătoare şi reţine eventualele impurităţi rămase.

Deşi principiul este universal valabil, există mai multe tipuri de piscine ecologice, în funcţie de materialele şi sistemele utilizate sau, cu alte cuvinte, de gradul de hibridizare.

  • Cu un grad mic de hibridizare – Din această categorie fac în general parte piscinele obişnuite ce au suferit conversia ulterioară în piscine naturale. Sistemul de filtrare şi recirculare al apei din piscină este reconvertit , incluzând zone cu plante pentru purificare, substanţele chimice fiind eliminate din circuit.
  • Piscina naturalaSemi-hibridizate – În acest caz, structura de beton iniţială se păstrează , adaugandu-se zona noua de filtrare, reprezentată de un iaz în miniatură care să asigure sustenabilitatea ecosistemului necesar. Sistemul de filtrare şi recirculare al apei din piscină se extinde parţial în zona iazului şi se branşează la circuitul natural de purificare. eco pool 6
  • Cu grad mare de hibridizare –  sunt piscinele submerse, cu bazine amplasate complet sub oglinda apei. Aceste piscine sunt încorporate în totalitate în sistemul de iazuri , devenind vizibile numai din anumite unghiuri. Cuvele pentru înot sunt realizate în 90% din cazuri din lemn , special tratat şi hirdoizolat pentru a menţine apa în interior. Din acest motiv sunt extrem de uşor de montat, fără a necesita consolidări sau suprastructuri. eco pool 7

Avantajele piscinelor ecologice 

Primul lucru demn de menţionat se referă la calitatea apei din aceste piscine. Deoarece nu conţine substanţe chimice de igienizare, apa este perfect curată , cu un Ph neutru ce nu atacă ochii, pielea sau părul şi nu provoacă reacţii alergice de nicun fel, fiind ideală pentru persoanele mai sensibile sau copii. În acelaşi timp, plantele din zona de filtrare reţin şi neutralizează microorganismele dăunătoare, făcând imposibilă apariţia sau transmiterea bolilor de piele caracteristice bazinelor obişnuite. Piscina devine în acest mod extrem de sigură pentru utilizatori şi perfect inofensivă pentru mediul înconjurător, fără a-l polua în vreun fel.

Un al doilea aspect se referă la caracterul durabil , sustenabil al acestor piscine, la reducerea consumului de apa şi energie. Începând cu 1987 când World Commission on Environment and Development (WCED) a formulat definiţia de bază a Dezvoltării Durabile, conceptul a început să fie inclus în numeroase domenii , de la industrie la arhitectură şi amenajări. Piscinele naturale sau ecologice reduc la o treime consumul anual de apă al unei piscine obişnuite, golirea bazinului nefiind necesară pentru curăţare şi întreţinere, recircularea apei prin zona ecosistemelor asigurându-i curăţarea. Costurile de întreţinere se reduc , de fapt la îngrijirea zonei verzi a iazului şi asigurarea condiţiilor optime de dezvoltare a plantelor.

În plus, bazinele ecologice nu necesită golire iarna, ele îngheţând precum un iaz , fără ca structura să fie în vreun fel afectată. La primele două categorii şi în special în cazurile în care sunt utilizate structuri din beton sau fibră de sticlă, este totuşi recomandată golirea întrucât diferenţele de volum cauzate de îngheţ le pot afecta.

Nu în ultiml rând, imaginea generală a piscinelor naturale este una inedită, extrem de variată şi uşor de diversificat, dacă se doreşte. Precum o grădină îşi poate schimba structura o dată la ceva vreme, tot la fel se poate modifica şi eco-pool-ul dacă se doreşte acest lucru, cu o cheltuială mult mai redusă faţă de o piscină obişnuită. Deşi este recomandat să nu se efectueze schimbări prea dese, pentru a da timp ecosistemelor să se formeze şi să-şi găsească echilibrul. Cu cât un ecosistem are o vârstă mai mare, cu atât este mai stabil şi capacitatea sa purificatoare este mai mare.

Pentru un confort sporit şi o protecţie suplimentară a mediului, încălzirea apei din piscină se poate realiza prin mijloace non-intruzive pentru mediu, fără a polua, utilizându-se energia solară. În acest fel piscinele naturale devin perfect sigure pentru mediu , nu numai pentru utilizatori.

Dezavantajele piscinelor ecologice

Nu prea există…Singurul impediment în implementarea lor fiind prejudecăţile şi înţelegerea eronată sau deformată în privinţa ideii de piscină. Datorită promovării excesive a bazinelor clasice de înot s-au creat anumite preconcepţii în ceea ce priveşte aspectul şi funcţionalitatea lor în general.

Problemele ce pot apărea privesc degradarea sau chiar distrugerea ecosistemelor purificatoare, însă acest lucru este uşor de împiedicat fără operaţiuni complexe de îngrijire sau diferite de cele obişnuite într-o grădină. Deşi piscina ecologică nu trebuie neapărat golită iarna, este posibil să se formeze sub gheaţă acumulări de dioxid de carbon care să afecteze anumite specii e plante. De aceea, este important să se discute în prealabil aceste detalii, constructorul piscinei fiind obligat să facă aceste precizări şi să vă spună ce precauţii trebuie luate (dacă este cazul)

Ceea ce este şi mai puţin cunoscut este faptul că investiţia necesară pentru construcţia unei piscine naturale nu diferă considerabil de cea a uneia clasice, deşi se adaugă la acestea costul hidroizolaţiilor suplimentare , al construcţiei iazului şi al plantelor. Amortizarea cheltuielilor se realizează însă mult mai rapid, încă din primii ani, prin reducerea consumului de apă şi eliminarea subtantelor chimice de purificare.

Per total, balanţa pare a înclina în favoarea schimbării, pentru o imagine inedită, o viaţă mai sănătoasă şi protejarea mediului.

eco pool 8           Dupa cum se poate observam dimensiunile piscinei nu au nicio importanţă, iar forma adaptata poate oscila mult intre clasic-rigid si natural-organic.

Piscinele pot lua chiar şi formele unor mici lagune cu un aspect extrem de exotic, aducându-vă in grădină un colţ mic de plaja.eco-pool 2

Dacă v-aţi dorit vreodată să înotaţi printre nuferi , puteţi acum să vă împliniţi acest vis optând pentru soluţiile de tip eco-pools.eco pool 5

Bazinele de lemn pot rămâne aparente sau, precum în cazurile anterioare, pot fi mascate cu piatră naturală daca se preferă un aspect mai rustic.

eco pool 9

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Produse si solutii avangardiste și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s