Gradinile verticale

gradini verticale 1Numite şi pereţi verzi sau pereţi vii, grădinile verticale ilustrează extrem de plastic principiul oraşului contemporan : dacă nu ne putem extinde orizontal, există mereu direcţia verticală. În acest mod, se câştigă spaţiu şi se utilizează suprafeţe altfel inabordabile.

Această eficienţă în exploatarea spaţiului se adaugă la o listă consistentă de beneficii implicate de implementarea soluţiilor de tip pereţi vii.

 • Printre principalele avantaje se numără , evident creşterea suprafeţelor plantate, cu efect direct asupra imaginii şi calităţii aerului. Cenuşiul construcţiilor este înlocuit de verdele plantelor , aspectul general al zonelor citadine fiind, pe acesta cale, îmbunătăţit şi diversificat.
 • Crearea acestor ecosisteme şi sporirea biodiversităţii din mediul urban au un impact extrem de pozitiv asupra psihicului uman prin sporirea calităţii ambientului şi crearea de imagini plăcute, relaxante. Privirea poate întâlni , în locul suprafeţelor brutale de beton sau sticlă , o gamă întreagă modele de forme şi culori deosebite, create prin modificarea componenţei pereţilor verzi.
 • Pereţii verzi pot reprezenta o alternativă inedită de organizare şi amenajare a interiorului ; structurile grădinilor verticale pot fi fixe, aplicabile pe pereţii existenţi ca formă de redecorare sau mobile, caz în care pot fi utilizate ca metodă de împărţire, delimitare, organizare a spaţiului.

Pe lângă beneficiile aduse pe parte de imagine , care sunt sesizabile cu ochiul liber, pereţii vii contribuie şi în moduri mult mai subtile la bunăstarea clădirilor şi a spaţiului urban aferent. Este vorba despre :

 • Reducerea cantităţii de CO2, purificarea aerului , şi îmbunătăţirea calităţii acestuia prin reţinerea particulelor de praf, a agenţilor alergeni sau a anumitor bacterii. Efectul este simţit în egală măsură la interior, reducându-se considerabil costurile necesare purificării acestuia, asigurarea unei ventilaţii naturale sau mecanice fiind suficientă.
 • Izolarea termică şi reglarea temperaturii aerului; pereţii verzi acţionează că un foarte bun izolator termic, formând un strat protector la nivelul exteriorului clădirii ce reţine căldura, eliminând eventualele punţi termice ce se pot formă. Totodată, ele opresc radiaţiile calorice ale soarelui, evitând supraîncălzirea pereţilor în perioadele calde. Studiile arată o scădere de 25% în consumul de energie necesar încălzirii/răcirii construcţiilor cu sisteme de grădini verticale.
 • Reglarea umidităţii, reţinerea precipitaţiilor şi hidroizolarea; precipitaţiile sunt reţinute parţial de plantele ce formează suprafaţa verde a pereţilor vii, reducând considerabil cantitatea de apă ce ajunge la nivelul clădirii. Totodată, în spaţiile interioare pereţii verzi ajută la umidificarea aerului uscat sau reţinerea vaporilor în medii cu umiditate ridicată.
 • Izolarea fonică şi confortul psihologic; fără a etanşa în vreun fel, pereţii vii absorb vibraţiile mediului în care se găsesc, reducând mult poluarea fonică şi acţionând ca un puternic izolator fonic. Intimitatea creată în acest fel generează un sentiment de confort psihologic resimţit utilizatorii constanţi şi de trecători. Efectul este resimţit atât la interior cât şi în spaţiile urbane, reducând ecourile cauzate de zgomotele citadine.pereti vii exteriorFuncţionarea sistemelor şi implementarea grădinilor verticale

  Avantajele pereţilor verzi sunt dublate de fiabilitatea sistemelor şi de diversele posibilităţi de implementare. Astfel, ele pot fi de interior sau de exterior, fixe sau mobile. Indiferent de caz, principiul de funcţionare se păstrează, fiind bazat pe o structură de susţinere, modulele de creştere ale plantelor şi sistemul de irigaţii cu pompă şi rezervor, în cazul panourilor autonome mobile.

  Cum structura şi modul de funcţionare.montaj nu diferă prea mult, ceea ce diferenţiază panourile de pereţi vii sunt : calitatea materialelor şi plantele utilizate. Mixul de specii este cel ce defineşte forma finală dorită, de el depinzând în mare parte însă şi succesul intervenţiei. Plantele trebuie alese cu grijă pentru a fi potrivite amplasamentului în ceea ce priveşte condiţiile de climă şi dezvoltare.

  Un computer programat special să ţină cont de aceste condiţii asigură plantelor necesarul de apă şi nutrienţi pentru ca acestea să se dezvolte uniform şi echilibrat. Sistemele de tip modular permit mularea suprafeţelor verzi pe anvelopantă clădirilor, indiferent de formă şi structură acesteia, pentru crearea modelelor dorite.

  Arta Grădinilor este azi importator unic al unor sisteme extrem de fiabile, cu un raport excelent calitate/preţ în ceea ce priveşte materialele utilizate , montajul şi asigurarea întreţinerii. Deşi neglijat de multe ori, acest ultim aspect poate fi decisiv pentru succesul sau chiar supravieţuirea peretelui verde în perioada de acomodare şi dezvoltare a plantelor. Odată maturizat şi echilibrat sistemul, operaţiunile de inspecţie şi întreţinere pot fi rărite.pereti verzi

  Pe lângă produsele de top oferite, echipa Arta Grădinilor a fost special pregătită de către producători , prin training-uri de montaj şi întreţinere a sistemelor de pereţi verzi, pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate clienţilor săi.

  Fiind în stadiul incipient în România, pot consitui un punct de atracţie major, şi , totodată o puternică unealtă de promovare a anumitor locaţii , showroom-uri, branduri, produse, etc

 • gradini verticale interior
Reclame
Acest articol a fost publicat în Produse si solutii avangardiste și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s