Evoluţia unui proiect – de la concept la execuţie

Vom ilustra şi explica evoluţia unui proiect realizat, de la idee la execuţie, explicând modificările realizate pe parcurs. Procesul creativ necesită prezentarea planurilor şi , eventual a imaginilor 3D pentru vizualizare pentru ca beneficiarii să înţeleagă proiectul şi , în urma discuţiilor acesta să fie îmbunătăţit/modificat conform dorinţelor şi necesităţilor.

În cadrul procesului de proiectare al grădinilor şi spaţiilor verzi se urmăresc : utilizarea existentului prin punerea în valoare a aspectelor pozitive sau mascarea defectelor, crearea unor compoziţii unitare şi a unor treceri plăcute, fireşti între spaţiul interior şi cel exterior, organizarea spaţiilor pentru o mai bună utilizare şi, nu în ultimul rând, inserarea unor elemente spectaculoase, atractive.

Deşi există destule excepţii, scopul unei amenajări este, în general, acela de a pune în valoare spaţiul construit, nu de a-l concura.

Exemplul ales este cel al unei grădini din zona Pipera-Tunari , cu o suprafaţă de cca 150 mp. Gradina Pipera-Tunari

Problemele : “băltirea” anumitor zone – lipsa unui drenaj corespunzător ; rărirea gazonului şi dificultăţile de îngrijire ale peluzei datorită animalului de companie şi a condiţiilor nefireşti ale solului.

Cerinţele : o suprafaţă uşor de îngrijit, care să ofere o zonă umbrită de odihnă/relaxare pentru luat masa şi un aspect plăcut, în concordanţă cu tipul locuinţei; păstrarea bradului central şi a aliniamentului de thuja din fundal.

ETAPA I – Soluţiile 1 si 2

Soluţia 1 : constă în împărţirea grădinii în două segmente, cu diferenţă de nivel de cca 60 cm. Repezinta soluţia ieftină, cu un aspect simplu, dar îngrijit. Pergolă de pe limita de proprietate izolează vizual incinta oferind umbră, şi zona de relaxare dorită. Imaginea generală este una aerisită, mergând pe liniile tradiţionale de amenajare.

plan gradina Pipera 1Varianta 1 Gradina Pipera

 

 

 

 

 

 

 

Soluţia 2 : constă într-un joc de volume şi texturi ce împart grădina în suprafeţe destinate diverselor activităţi, incluzând în compoziţia sa terasa existentă cu deck. Aparentă fragmentare a grădinii şi construcţia unor perspective ghidate alterează percepţia dimensiunilor generale, generând iluzii optice de alungire sau extindere a spaţiilor existenţe. Această variantă presupune crearea unor alveole locale de activităţi, unite prin alei.

Plan gradina Pipera2


Varianta 2 gradina Pipera

 

 

 

 

 

 

În prima etapă, prezentarea s-a axat pe concept şi , deci, pe imagine, pe exemplificarea unor posibile soluţii prin planuri care să înfăţişeze zonificarea functională şi finisajele propuse şi desene ce ilustrează volumetria generală, furnizând o idee despre aşezarea în spaţiu şi proporţia elementelor.

NOTĂ : În acest punct am folosit ca bază de lucru o serie de planuri topografice mai vechi. Din acest motiv, reperele primelor măsurători au generat o amplasare diferită a bradului şi modificarea poziţiilor relative ale elementelor. Acestea au fost corectate în etapa II.

ETAPA II – Soluţiile 3 si 4

Odată aleasă varianta preferată ca stil şi geometrie în etapa I , s-a trecut la pasul al doilea, detalierea poziţiei şi dimensiunilor finale ale elementelor, pentru realizarea devizului de materiale şi estimarea costurilor. În acest punct, reprezentarea grafică este mai simplă, mai tehnică, menită să ilustreze zonificarea funcţională şi planul de plantare, cu o serie de cote generale. Desenele sunt mai simple şi înfăţişează aceeaşi amenajare, cu schimbarea poziţiei platformei de tip “dinning” pentru ca beneficiarul să poată alege mai uşor soluţia finală , ce va fi executată.

Soluţia 3 : Recalcularea poziţiei elementelor fixe, bradul central şi terasa existentă din deck , precum şi a unghiurilor perimetrului au forţat modificarea tehnică a soluţiei. S-a mers în continuare pe stilul modern ales în etapa I, dar platforma de “dinning” a fost reamplasată , ceea ce a determinat şi redimensionarea circulaţiilor şi a jardinierelor. Pe înălţime a fost păstrat acelaşi joc , cu diferenţă de nivel de 30 cm.

Plan gradina Pipera 3

Varianta 3 gradina Pipera

 

 

 

 

 

 

 

Soluţia 4 : Diferenţa faţă de soluţia 3 o reprezintă încercarea de comasare a activităţilor prin unirea platformei de luat masa cu cea a terasei existente, păstrând restul grădinii pentru relaxare şi contemplare.

Plan gradina Pipera 4


 

 

 

 

 

 

Proiectul executat :

Imagine de ansamblu gradina Pipera

În cadrul execuţiei au apărut modificări suplimentare. Mobilierul din zona de luat masa a fost înlocuit cu o pergolă pe întreaga suprafaţă a platformei, pentru a oferi umbră şi protecţie, în timp ce pergola din zonă de acces a fost eliminată pentru extinderea amenajării pe laterala dreaptă a aleii principale.

Acces dinspre terasa gradina PiperaAcces dinspre terasa existentă

Acces principal gradina PiperaAcces principal, dinspre aleea de la intrarea în curte

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Portofoliu, Proiecte, Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Evoluţia unui proiect – de la concept la execuţie

  1. radulikaRadu zice:

    foarte frumos…De curiozitate, cam la ce cost s-a ridicat gradina?

  2. Pingback: Mitul procesului de €œproiectare : 10 lucruri pe care arhitecţii nu le spun în general beneficiarilor – Partea I | artagradinilor

  3. Pingback: Mitul procesului de €œproiectare : 10 lucruri pe care arhitecţii nu le spun în general beneficiarilor – Partea II | artagradinilor

  4. Pingback: Portofoliu | artagradinilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s