Mitul procesului de €œproiectare : 10 lucruri pe care arhitecţii nu le spun în general beneficiarilor – Partea I

Perspectiva proiectareProiectarea este un proces tehnic si creativ complex, desfăşurat pentru obţinerea unei soluţii optime de utilizare a unui spaţiu.

Aceasta este  definiţia “profană” propusă de echipa noastră, pe înţelesul tuturor. Este un prim pas extrem de necesar în realizarea unei lucrări, pe care mulţi beneficiari doresc să-l evite, crezând că dacă extind execuţia pe un interval mai mare de timp se vor lămuri ce doresc şi vor rezolvă problemele apărute…”din mers”.

Ei bine, în teorie, probabil că ar funcţiona. În realitate, însă, chiar şi în urma unei analize minuţioase şi al unui proiect bine întocmit pot apărea pe parcursul execuţiei diverse dificultăţi. O planificare riguroasă poate preîntâmpina , sau cel puţin minimiza impactul unor asemenea evenimente. Necunoscutele din ecuaţie se reduc în momentul în care ştii nu numai unde vrei să ajungi ci , în mare parte şi CUM vrei să ajungi acolo. În cazul unei lucrări realizate “după ureche” procentul neprevăzutului creşte exponenţial

Vă vom prezenta în continuare câteva “mituri” şi neînţelegeri despre proiectare pe care dorim să le lămurim. Sperăm că aceste informaţii se vor răspândi, uşor,uşor în rândul opiniei publice pentru o mai bună desfăşurare a colaborărilor noastre şi ale colegilor de breaslă cu viitori beneficiari.

Poziţia noastră în această problemă este extrem de simplă şi, spunem noi, de bun simţ : proiectarea este un serviciu necesar şi , că orice serviciu, are un preţ.

De ce este necesar procesul de proiectare, chiar şi în cazul unei grădini?

Simplu: pentru a verifica validitatea proiectului în contextul condiţiilor fizico-morfologice a terenului (dimensionare pe suprafaţă şi înălţime, posibilităţi de realizare, soluţii tehnice, vizualizare în context, etc), a putea estima în mod corect preţul cel mai apropiat de realitate şi a planifica şi cuantifica timpul necesar execuţiei.

Chiar dacă pentru dumneavoastră partea esenţială a proiectării se rezumă la CE doriţi să realizăm,  pentru noi CUM se poate realiza este cel puţin la fel de important . De aceea, de multe ori apar discuţii contradictorii în timpul deliberării unui concept. Beneficiarul doreşte o anumită soluţie care este fie irealizabilă, fie nejustificată ca preţ. Este normal să apară contradicţii pe aceaste teme, între ceea ce vă doriţi şi ceea ce se poate realiza, sau chiar între forma fizică a ideii dumneavoastră şi felul în care aţi închipuit-o în minte; De aici rezultă una din primele afirmaţii care nu vă sunt , însă niciodată spuse direct :

  1. Nu suntem simpli executanţi ai ideilor dumneavoastră, suntem proiectanţi şi consultanţi şi , de aceea, este de datoria noastră să semnalăm problemele şi să vă va îndrumăm pe calea pe care o considerăm optimă. Desigur, decizia finală vă aparţine. Puteţi ţine sau nu cont de sfaturile primite. Faptul că vi le oferim reprezintă un serviciu ce intră în atribuţiile noastre, nu o ofensă adusă intelectului dumneavoastră. Pornim de la ideea că aveţi nevoie şi de cunoştinţele, nu doar posibilităţile noastre tehnice, altfel , cel mai probabil ne-aţi fi concurenţă, nu beneficiari. Din acest motiv :
  2. Şi noi, ca şi dumneavoastră ne rezervăm dreptul de a încheia colaborarea dacă lucrurile nu decurg în mod firesc şi civilizat.
  3. Discuţiile premergătoare sau concomitente relizarii proiectului reprezintă studiul situaţiei şi analiza dorinţelor beneficiarului, pentru a ajunge la un numitor comun în privinţa conceptului final. Ele nu sunt o serie de competiţii de cunoştinţe sau bătălii psihologice pentru impunerea unor argumente de o parte sau alta şi, în niciun caz nu sunt o „pierdere de vreme”. Acelaşi timp pe care îl „€œpierdeti” dumneavoastră discutând cu noi îl a€œpierdem” şi noi discutând cu dumneavoastră.

Ca o paranteză pentru o mai bună înţelegere puteţi citi articolul nostru despre evoluţia unui proiect, de la cerinţe şi discuţie la execuţie.

*Imaginea este preluată din manualul „Geometrie descriptivă şi perspectivă” – autori  dr.arh. Mircea Enache şi conf.dr.arh. Iulius Ionescu şi prelucrată de echipa noastră.
Acest articol a fost publicat în Portofoliu, Proiecte și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Mitul procesului de €œproiectare : 10 lucruri pe care arhitecţii nu le spun în general beneficiarilor – Partea I

  1. Pingback: Mitul procesului de €œproiectare : 10 lucruri pe care arhitecţii nu le spun în general beneficiarilor – Partea II | artagradinilor

Lasă un comentariu