Mitul procesului de €œproiectare : 10 lucruri pe care arhitecţii nu le spun în general beneficiarilor – Partea II

 După ce am lămurit în partea I a articolului rolul unui arhitect/peisagist, vom exemplifica în partea II desfăşurarea prezentărilor şi negocierilor.

4. Desfăşurarea firească a întregului proces de colaorare în opinia noastră este următoarea :

 I. Efectuare măsurători (deplasare pe teren)

 II. Realizare proiect pentru vizualizare urmat de prezentarea acestuia(vizită a beneficiarilor la sediu)

 III. Negociere preţ (sediu, locaţie lucrare sau teren „€œneutru”)

IV. Încheiere contract/achiziţie proiect 

V. Pichetare teren şi demararea lucrării

Vom insistă puţin asupra acestor etape pentru a le clarifica şi a explica motivele pentru care am ales această ordine şi locaţiile respective. Unul dintre motive este că, din păcate, mulţi beneficiari “omit”câteva elemente esenţiale de interacţiune umană, precum bunul simţ, înţelegerea şi cooperarea deoarece uită un lucru : noi oferim o serie de servicii şi avem nevoie de dumneavoastră în calitate de client…dar şi dumneavoastră aveţi nevoie de noi pentru realizarea lucrării.

Cu alte cuvinte, pentru o bună desfăşurare a proiectării este nevoie de respect reciproc, ca în orice altă formă de colaborare profesională sau interacţiune umană, de altfel. Insistăm asupra acestui element cheie deoarece, aşa cum am mai spus în alte rânduri, ţintim către un nivel elitist al serviciilor noastre, care să ne propulseze în rândul colegilor din domeniu.

Mergând pe această linie a etichetei profesionale , considerăm cererea dumneavoastră de ofertă/colaborare o invitaţie la minim o discuţie. Astfel, efectuarea măsurătorilor ne aduce în “terenul” dumneavoastră; chiar dacă există planuri topografice sau proiecte de arhitectură realizate pentru suprafaţa de amenajat, execuţia nu le va putea respecta 100% . Vor apărea inerent abateri ce pot ne pot influenţa conceptul amenajării, de la unghiuri, la asimetrii şi modificări de dimensiuni. O primă vizită pe teren este absolut necesară pentru a ne face o idee cât mai aproape de realitate, a fotografia unghiurile necesare şi a măsura noi înşine zonele de interes.

Releveul obţinut va fi planul de lucru , fiind cel mai aproape de situaţia existentă. Pe bază acestuia şi în urma discuţiilor de la prima vizită vom genera o serie de schiţe, planuri, secţiuni şi imagini 3D pentru a vi le prezenta şi a ajunge la o formă cât mai apropiată de conceptul final dorit. Prezentarea unei prime soluţii recomandăm să aibă loc la sediul nostru,preferabil în timpul programului de lucru din următoarele motive :

  • Deplasarea echipamentului şi a personalului în orice altă locaţie ne costă timp şi bani; timp în care putem efectua alte lucrări, discuta cu alţi beneficiari, etc. Este, totuşi o afacere , necesitând eficientizarea efortului şi, aşa cum dumneavoastră trebuie să vă vedeţi interesul, şi noi trebuie să îl vedem pe al nostru.
  • Şi noi , ca şi dumneavoastră avem la birou un program de lucru,e drept, mult mai flexibil; dacă situaţia nu va permite, îl vom mula oricum după necesităţile dumneavoastră, dar dorinţa noastră pentru o colaborare benefică este adoptarea unor compromisuri. Nu cerem decât puţină bunăvoinţă şi înţelegere.  .
  • Vizitele efectuate în urmă unor invitaţii se cer a fi întoarse; sau, cel puţin aşa presupune “eticheta”. În plus, dumneavoastră ne-aţi prezentat punctul de vedere pe teren propriu şi este firesc să beneficiem de aceeaşi oportunitate întrucât în mediul nostru de lucru
  •  Avem la dispoziţie toate uneltele şi materialele de show-room necesare unor prezentări cât mai elocvente; acest lucru se traduce automat prin reducerea timpului de negociere, fiind în beneficiul ambelor părţi. De multe ori discuţiile pe baza unor variante ajung în puncte ce pot fi ilustrate cu lucrări deja executate, sau exemple de amenajări similare cu ceea ce doriţi dumneavoastră. La acestea se adaugă plante, mostre, cataloage şi alte materiale editate pe care le avem special pregătite pentru asemenea momente.

5. Contrar aşteptărilor, proiectarea nu se rezumă la etapa a II-a de la punctul 4, dar se concentrează cu precădere în acest punct. Este important să se găsească rapid o soluţie pentru a avea o bază concretă de discuţie cu beneficiarul. În general, până la încheierea lucrărilor proiectul mai suferă modificări, fie datorită întâmplărilor neprevăzute, fie din dorinţa de a îmbunătăţi unele aspecte. Cel mai aşteptat moment din cadrul ecestei etape este reprezentat de prezentarea 3D a proiectului.

Şi acum ajungem la un punct extrem de sensibil, pe care orice proiectant ar dori ca beneficiarii să-l cunoască : imaginile şi simulările 3D implică un volum mare de muncă şi timp, iar pentru executanţi, sunt, de cele mai multe ori, INUTILE. Aceştia au nevoie de planuri tehnice, secţiuni şi detalii, deci singurul motiv pentru care realizăm similari 3D este pentru ca dumneavoastră să înţelegeţi soluţia şi alegeţi  în deplină cunoştinţă de cauza variantă dorită.

Ce încercam punctam prin această idee? 

Ne bucură faptul că ne apreciaţi muncă şi vă plac simulările noastre, dar trebuie să înţelegeţi că ele nu pot fi realizate de pe o zi pe alta. Odată efectuată construcţia în 3D a modelului, randarile în forma finală sunt generate de către computer, viteza de lucru depinzând nu numai de capcitatea unităţii , dar şi de rezoluţia aleasă şi de complexitatea modelului, timpul de procesare fiind între 30 de minute şi câteva ore/imagine.

Acest lucru înseamnă că dacă va prezentăm mai multe variante pentru un spaţiu, e posibil ca numărul de randari per soluţie să fie redus la unghiurile relevante pentru a eficientiza procesul şi a ajunge mai repede la varianta finală ce va necesita un grad mai mare de detaliere.

Ştim că doriţi să vă vedeţi grădină visată cât mai repede, dar, nu este de preferat ca ea să fie realizată fizic în loc să o priviţi numai pe un monitor? Aşa cum am ilustrat şi în articolul nostru cu “Evolutia unui proiect”, pe măsură ce discuţiile avansează, piesele prezentate pentru vizualizare devin mai simple şi mai tehnice , presupunându-se că ideea este în mare conturată şi sunt necesare nişte ultime lămuriri. Simplificăm din dorinţa de a vă economisi şi timpul dumneavoastră, nu numai al nostru, deoarece cu cât detaliem mai mult planşele pentru vizionare, cu atât creşte timpul necesar realizării şi, deci şi intervalul dintre două discuţii succesive.

Încheiem acest punct printr-o observaţie : de ceva vreme, planurile, desenele şi schiţele de mână s-au “demodat” în România, toată lumea aşteptându-se la randări 3D. Ei bine…în cazul în care este vorba despre o lucrare urgentă, 3D-urile nu numai că nu sunt de mare ajutor, dar măresc timpul proiectării. În ţări precum Marea Britanie şi Olanda, binecunostue pentru lucarile ample de landscape design, peisagiştii au început încă de acum câţiva ani să se reorienteze către prezentările desenate, mai calde şi mai umane, considerate mult mai potrivite pentru spaţiul intim al unei grădini.

Încercam să punctăm faptul că extremele nu aduc întotdeauna beneficii şi, de aceea, îmbinarea posibilităţilor tehnice şi creative poate fi mult mai utilă pentru părţile implicate.

Partea I a articolului o puteti citi aici 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Prezentare generala și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s