Gradina individuala – reorganizarea spatiului si modificarea circulatiilor

La construirea unei locuinţe, proiectarea şi cea mai mare parte a fondurilor se concentrează asupra construcţiei, neglijându-se terenul sau curtea. Este o practică obişnuită în România, deşi , din punct de vedere profesional al proiectantului/arhitectului este o abordare greşită. Terenul aferent unei clădiri, aspectul exterior şi spaţiul interior al acesteia trebuie să comunice şi să genereze un ansamblu compoziţional armonios.

Grădina prezentată în continuare face parte din genul de investiţie (ne)gândită etapizat. După realizarea locuinţei şi finisarea teraselor, suprafaţa curţii a fost gazonată iar gardul acoperit cu plante agăţătoare pentru a izola spaţiul curţii şi a crea o ambianţă mai intimă.  Un jacuzzi de exterior plasat într-un colţ şi un balansoar la umbra singurului arbore păstrat completau tabloul pe care l-am găsit la faţa locului când am preluat această lucrare. Nu exista nici măcar o singură alee sau zonă marcată ca pentru circulaţie între punctele de interes din grădină.

Dorinţa proprietarilor a fost de a organiza spaţiul şi a-l  zonifica vizual conform amplasamentelor de mobilier alese de ei, îmbunătăţind în acelaşi timp aspectul general cu mici elemente construite sau plantate.

Soluţia finală aleasă de aceştia se concentreza pe latura stângă a incintei, marcând puternic axa de interes terasă-jacuzzi.

A fost realizată o platformă din deck în zona cu jacuzzi, mult mai propice decât actualul gazon din cauza căruia erau introduse în permanenţa în apă fire de iarbă şi pământ. Platforma a fost unită de terasă printr-o alee şerpuită, tot din deck, dublată înspre gard de o bordură din pietriş natural, roci decorative , câţiva arbuşti şi plante acoperitoare de sol. Forma fluidă a aleii se citeşte bine în contrast cu verdele gazonului şi albul pietrişului, desenând traseul principal de circulat. Zona jacuzii este închisă pe partea dinspre curte de o jardinieră din beton, placată cu piatră tăiată asimetric, iar pe partea dinspre gard de un perete-fântână decorativ pe care curge în permanenţă apă, completând auditiv ambianţa grădinii.

Roci decorative şi arbuşti „condimenteaza” amenajarea din loc în loc pe traseul şerpuit al aleii, marcat de spoturi încastrate în deck.

Acest articol a fost publicat în Lucrari executate și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Gradina individuala – reorganizarea spatiului si modificarea circulatiilor

  1. Pingback: Portofoliu | artagradinilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s