Provocarea gradinilor mici

Multă lume consideră o grădină cu atât mai greu de amenajat cu cât există mai multe constrângeri asupra spațiului, generate de : suprafața și forma terenului, amplasarea și forma construcțiilor existente, plantații ce trebuie păstrate, accese și, nu în ultimul rând, dorințele proprietarilor. În realitate, deși acest gen de detalii par a constrânge creativitatea, ele nu fac decât să o canalizeze mai rapid către soluția optimă de amenajare. Cu cât ai mai multe detalii despre un spațiu și necunoscutele se restrâng, cu atât se poate proiecta un spațiu mai plăcut și ușor de utilizat.

Ca exemplu , vom prezenta în continuare 5 soluții diferite pentru o grădină tip “vagon”, una dintre cele mai nefericite situații de grădini urbane întâlnite la tot pasul în zonele mai vechi ale capitalei.

În cazul de față , dimensiunile suprafeței de amenajat au fost , de 22 m lungime  pe 3 m lățime, cu o zonă de 5 x 3m dedicate parcării autoturismului, si una de 17 x 3 m pentru soluția concretă. Intrarea în casă, foișorul și intrarea în curtea vecină restrâng și mai mult posibilitățile pentru zona din spate din cauza numărului mare de trasee de circulat create.

Zidul înalt, tencuit alb, gardul cu stâlpi scoși în evidență și dorința de a finisa suprafața curții și soclurile cu granit gri încheie o listă destul de lungă de restricții.

Posibilitățile de amenajare nu au fost însă restrânse, ci doar concentrate pe esențialul cerut după cum urmează:

Varianta 1 : Grădina formală 

Crează o rupere vizuală a efectului de tunel prin amplasarea unui element central masiv în care se oprește privirea. În acest caz este vorba despre o thuja piramidală de 2m înălțime și 1 m diametru.

Gradina formala

Plan gradina formala

Gardul și jardinierele sunt îmbrăcate în fâșii din lemn exotic, reluând modelul de pe fațade, pentru un aspect unitar.

 Varianta 2 : Grădina solară 

Este o grădină cu aspect  “curat”, ordonat, orientată  pe evidențierea construcției. Compoziția se bazează pe o axă centrală, creată din vase ceramice ample, colorate, cu plante curgătoare, care nu limitează privirea ci o direcționează către foișor. Vasele din prim plan delimitează zona de parcare de cea a curții, încadrând vizual ansamblul central.

Gradina solara

Vedere de noapte gradina solara

 

 

 

 

 

 

Albul tencuielii, împreună cu granitul gri-roz ,fiind culori deschise, măresc spațiul,  modificând optic lățimea curții. Accentuarea stâlpilor gardului cu lumină pe timp de noapte crează un ritm necesar parcurgerii, dublat de dalele roșii luminiscente ce oferă un contrast estetic sip e timpul zlei.

Gradina solara dinspre foisor

Gradina solara dinspre foisor edere de noapte

 

     

 

 

 

 

 

 

Varianta 3 : Grădina mediteraneană

În această situație, forma curții a fost cea asupra căreia s-a intervenit, alterându-se vizual geometria rigidă a spațiului prin decuparea pavajului în zona perimetrală.

Gradina mediteraneana

Decupajele, deși geometrice, sunt amplasate și dimensionate astfel încât să creeze o parcurgere vizuală fluidă a spațiului, orientând privirea pe un ax curb, creat din plantele, vasele și rocile amplasate în decupaje.

Este o grădină cu un aspect spontan, de vacanță, inspirat din imaginea vilelor mediteraneene. Amforele semi-îngropate în nisip, pietrișul colorat ce umple decupajele, plantele voluminoase cu aspect tropical, contribuie la crearea efectului general exotic.

Gradina mediteraneeana dinspre foisor

Zona dintre accesul în locuință și foișor este delimitată de un decupaj suplimentar, un bazin de recirculare a apei din fântâna-izvor amplasată pe zidul din dreapta. Bazinul este populat de plante acvatice și stepping-stones pentru traversare.

 

 

 

Varianta 4 : Grădina japoneză

Gradina japoneza

Se știe că, în Japonia, deși suprafața de teren/locuitor este cu mult sub media globală, s-au născut unele din cele mai frumoase grădini, cu aspect stilat, ordonat și totuși natural, spontan. Secretul constă în atenția acordată atât fiecărui element în parte, cât și ansamblului, pentru amplificarea efectului scenografic.

Gradina japoneza dinspre foisor

Grădina rezultată este un hibrid între grădinile de piatră, karesansui și cele ale templelor japoneze, aflate de-a lungul zidurilor de incintă. Un arțar roșu marchează că punct de interes fundalul, în timp ce o poartă rotundă “decupeaza” peisajul curții, invitând la parcurgerea acesteia. În același timp, poarta delimitează locul de parcare și reprezintă suportul pentru o parte din iluminatul decorativ al grădinii.

Plan gradina japoneza

Alveolele decupate în forme organice organizează circulațiile din curte. Ele sunt formate din zone cu pietriș greblat în diverse modele, zone cu mușchi verde și plante orange, pentru contrast, roci și lămpi decorative japoneze specifice.

Poarta japoneza iluminata

Gradina japoneza vedere de noapte dinspre foisor

Variantă 5 : Grădina rustică

Gradina rustica

Această grădină se bazează pe elemente clasie precum pergolele din lemn, aici cu forme arcuite, pe care se înfășoară lujeri de glicină și clematii. O fântână din pietre naturale, plante colorate și vase ceramice susțin vizual compoziția axată pe mascarea zidului lateral. Spre deosebire de celelalte variante, aceasta nu se descopera direct privirii si nu are o regulă de simetrie evidentă, alveolele fiind plantate cu arbori, arbuști și ieburi pentru un aspect luxuriant, ce acoperă/înfățișează privirii în mod dinamic, pe măsura parcurgerii, cele două elemente majore ; fântâna și o grădină verticala de pe cele două panouri de gard din fața intrării în locuință.

Gradina rustica din foisor

Peretele verde din fata intrarii

Fantana gradina rustica

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Concepte si solutii, Portofoliu, Proiecte și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s