Tendintele in peisagistica in anul 2012

Amenajarea de grădini este un domeniu destul de nou în România și de aceea, este insuficient cristalizat. Cu alte cuvinte, arta peisagistică românească nu a reușit încă să-și formeze o personalitate distinctă, să se individualizeze pe plan internațional.

În căutarea acestei direcții de formare și afirmare a unor principii creative, se preiau, se testează și asimilează treptat diverse elemente creative. Se crează astfel anumite tendințe cu caracter sezonier, anual sau extinse chiar pe intervale mai lungi de timp.

În ultimii ani, România a părut să descopere și să aprecieze extrem de mult, fără însă a-l înțelege complet, stilul rustic, cu mobilier masiv din lemn, elemente ornamentale specific țărănești, stilizate mai bine sau mai rău (fântâni, roabe cu flori, buturugi, roți de car etc.)

 

 

 

 

 

Indiferent de arhitectura imobilului, mușcatele și petuniile inundau ferestrele în ample jardiniere de lemn sau fier balcoane de fier forjat, chioșcurile din bârne păreau adevărate refugii montane și, din când în când, un car frumos lăcuit își odihnea osia pe gazonul peluzei folosind drept suport pentru numeroase ghivece, pitici sau alte forme ceramice.

Departe de a fi lipsit de calități estetice, stilul rustic în sine este unul interesant, extrem de viu, dar cu un grad foarte mare de specificitate care se potrivește unui anumit peisaj arhitectural sau psihologic, precum restaurantelor de profil sau locuințelor în stil alpin sau cu alura montana, etc. Pentru a da naștere unor amenajări de calitate, rusticul trebuie înțeles și adaptat corespunzător, alegându-se cu grijă  elementele și finisajele potrivite.

Ca tendință pe 2012, conturată treptat încă din anii trecuți, întâlnim o expansiune a ariei creative și o mai mare atenție pentru contextul în care sunt realizate diversele intervenții peisagere. Este un mare pas înainte, întrucât grădinile par acum a ține cont de reguli de compoziție, de principii estetice și de principii elementare de organizare funcțională a unui spațiu.

Pe lângă această direcție poate mai puțin evidența, se observă și un interes din ce în ce mai accentuat pentru elemente exotice, preluate grădinile asiatice și mediteraneene, însă cu același risc de a cădea în desuet precum în cazul stilului rustic. Foarte apreciate sunt : porțile japoneze, lampioanele de piatră pentru grădină, mini-iazurile cu podețe de lemn pe parte asiatică și fântânile, amforele și mozaicurile mediteraneene.  Fără a fi însă amplasate și puse în valoare corespunzător, capătă un aer fals de inserții forțat aplicate.

 

 

 

 

 

 

 

În ultimul rând, altă tendință sesizabilă este curajul în abordarea unor intervenții moderne, minimaliste. Este un stil nou, privit cu scepticism de mulți proprietari de grădini, dar care cucerește ușor, ușor prin eleganță și simplitate. Se bazează pe plante robuste, cu siluete și/sau foliaj decorativ, pe volumetrie geometrică și finisaje monocrome sau cel mult bicrome, fără desene sau arabescuri.

Concluzia generală este una îmbucurătoare. Anul 2012 pare a veni cu un aer de prospețime, de schimbare necesară a amenajărilor de grădini, apropiind peisagis-tica mai mult de natura sa inițială, aceea de artă a grădinilor.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Prezentare generala și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s