6 Intrebari esentiale pentru amenajarea unei gradini – partea I

Este un subiect pe care ar fi trebuit  sa-l abordam inca mai devreme, ce se refera la statutul unei  gradini , la ceea ce inseamna aceasta pentru o locuinta , cum ar trebui  abordat procesul de amenajare si ce anume se poate obtine.

In urma experientelor noastre din ultimii ani si al interactiunilor cu diversi potentiali beneficiari  sau clienti, am compilat raspunsuri la cateva intrebari pe care orice proprietar si le puna la un moment dat .

  1. Ce este o gradina?
  2. Ce pot face daca nu am spatiu suficient dar, imi doresc verdeata?
  3. Cat costa o amenajare?
  4. Cum si cand trebuie contactata o companie de amenajari?
  5. Ce pot face singur si ce nu este recomandat sa incerc pe cont propriu?
  6. Cat dureaza si cat costa intretinerea unei gradini?

In aceasta prima parte vom raspunde la primele 3 intrebari din lista de mai sus.

1. Ce este o gradina?

Interpretarea notiunii difera de-obicei in functie de necesitatile proprietarilor si spatiul disponibil. Daca am incerca insa o definitie,  am putea spune ca o gradina este o zona tranzitorie de interes, destinata relaxarii, ce realizeaza o coeziune a spatiilor. Ea poate uni interiorul unei  locuinte de exteriorul acesteia, proprietatea individuala de spatiul public, sau diversele zone ale unui spatiu inchis, indiferent ca este vorba de un apartament sau o casa. Cu alte cuvinte, oricine isi poate amenaja o gradina, indiferent de conditiile de locuire!  Sunt niste afirmatii destul de generoase dar si generale, care vor fi probabil primite cu un usor scepticism din varii motive. Cele mai des invocate argumente contra sunt lipsa spatiului si conditiilor necesare.

Ei bine, exact aceste prejudecati sunt cele pe care dorim acum sa le „demolam”, prezentand exemple de amenajari care, cel mai probabil nu ar fi fost luate in considerare drept candidate la titlul e „gradina”, dar reprezinta niste ansambluri peisagistice extrem de valoroase. Pentru o mai buna intelegere, am reprezentat informatia grafic, prin urmatoarea schema ce reprezinta o categorizare generala a gradinilor si criteriile care au stat la baza clasificarii.

Categoriile din schema de mai sus pot parea un pic straine la prima vedere, deoarece criteriile de clasificare utilizate sunt de ordin tehnic. De-obicei, cand vorbim de tipuri de gradini, ne referim fie la componenta estetica, ce imparte gradinile in stiluri : rustic, modern, minimalist, etc. E , fie la tipurile de plante utilizate ce genereaza : gradini aromatice, gradini alpine, acvatice, etc. Vom aborda si aceste tip de clasificare, mai pe larg in articolele viitoare. Pentru moment, am vrut doar sa va oferim o priveliste succinta a varietatii acestei oaze numita gradina si a posibilitatilor extrem de diverse de a o aduce in viata dumneavoastra, muland-o pe aproape orice tip de spatiu. Ceea ce ne duce la direct la intrebarea urmatoare :

2. Ce pot face daca nu am spatiu suficient dar imi doresc verdeata?

Este o intrebare pe care multi proprietari o au in minte, in special daca locuiesc la bloc unde lipsa de spatii verzi se simte mult mai acut. Nu trebuie, insa,sa abandonati ideea unei mici oaze relaxante.  Prima si cea mai convenabila varianta ar fi amenajarea balconului sau, pentru cei mai norocosi, a terasei. Datorita sistemului de scurgere pe care acestea le au, va puteti permite amplasarea unor ghivece sau jardiniere, cu un minim sistem de irigatii care sa asigure plantelor necesarul de apa fara ca dumneavoastra sa simtiti povara unei griji in plus. De asemenea, balcoanele si terasele pot include pentru ambianta dar si functionalitate umbrele, copertine, pergole si perdele care sa asigure protectia si intimitatea unui mic spatiu de relaxare cu o masuta si cateva scaune sau fotolii.

 

 

 

 

Pentru cei care nu au insa un balcon sau o terasa exista, totusi o serie de variante alternative de amenajare, precum peretii verzi, tablourile vii sau gradinile uscate.

 

 

 

 

3. Cat costa o amenajare?

Aceasta intrebare constituie intotdeauna punctul nevralgic intr-o conversatie : prestator servicii-beneficiar.In ceea ce priveste gradinile, problema nu este la fel de simpla ca in cazul unei constructii, cu pret fix pe mp.

Bugetul difera in functie de ponderea elementelor construite, calitatea finisajelor, dimensiunile si speciile plantelor, etc. De aceea, pentru a oferi un pret corect, trebuie realizat un proiect, sau macar un concept in baza caruia sa se calculeze cantitatile de materiale si valoarea lucrarilor (sapaturi, umpleri cu pamant, sistematizari verticale, etc).

Puteti investi , de exemplu intr-o gradina de 150 mp 100 sau 600 de milioane la fel de bine (cifrele sunt alese intamplator si nu trebuie considerate nici macar a avea caracter orientativ) In mod cert, o gradina cu o simpla peluza gazonata si cativa arbori/arbusti va costa mai putin decat o gradina de aceleasi dimensiuni ce cuprinde in plus o pergola sau foisor, o fantana, jardiniere, vase de gradina, etc.

Puteti citi partea a doua a acestui articol, aici.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Prezentare generala și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 6 Intrebari esentiale pentru amenajarea unei gradini – partea I

  1. Pingback: 6 Intrebari esentiale pentru amenajarea unei gradini – partea II | artagradinilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s