6 Intrebari esentiale pentru amenajarea unei gradini – partea II

4. Cum si cand trebuie contactata o companie de amenajari?

Situatia ideala presupune ca proiectarea gradinii si cea a casei sa se desfasoare in paralel. Unul din principalele motive este pentru a putea exista un dialog si o colaborare activa intre expertii celor doua domenii pentru a obtine un rezultat optim, perfect coerent, cu o gradina cu aspect unitar, potrivita locuintei aferente. Desigur, proiectarea gradinii se poate realiza si dupa constructia casei, dar, in baza proverbului „doua minti gandesc mai bine decat una singura”, o colaborare intre specialisti este mult mai fructoasa. Totodata, gestiunea bugetului este mult mai buna in acest caz, deoarece, daca se prevad anumite lucrari pentru gradina, acestea se pot etapiza mai bine si realiza din timp, scutind bani si efort. Ex : in loc sa spargeti o alee pentru a include sistemul de irigatii, acesta se poate realiza cata vreme curtea este inca in stadiul de santier pentru casa.

Un alt motiv pentru care contactarea din timp a unei companii de amenajare este utila se refera la etapa de proiectare. Este mai bine sa aveti timp sa va hotarati exact ce doriti si apoi sa va programati lucrarea pentru o anumita perioada, decat sa lasati lucrurile pe ultima suta, si sa luati o decizie pripita, ca apoi sa va razganditi in mijlocul lucrarii. Ca orice investitie, necesita timp pentru planificare, atat pentru dumneavoasta, cat si pentru compania la care apelati. In plus, cu un proiect deja realizat, lucrarea se poate etapiza in baza bugetului dumneavoastra si a timpului necesar efectuarii.

In mod evident nu este tarziu, dimpotriva, este situatia cel mai des intalnita, ca solicitarea serviciilor unei companii de amenajari sa fie facuta dupa realizarea constructiei, chiar si dupa ce a avut loc o mini-amenajare anterioara. In acest caz, e posibil sa se adauge costurilor de realizare a gradinii si unele de replantare, mutare a elementelor, spargeri si reparatii, etc.

5. Ce pot face singur si ce nu este recomandat sa incerc pe cont propriu?

plantare

In principiu oricine poate sapa,sadi, planta sau ingriji plante, unele persoane practicand acest lucru ca terapie sau hobby. Se pot gasi informatii in reviste, pe internet, s.a.m.d  spre exemplu despre asigurarea unui drenaj eficient, irigarea satisfacatoare a plantelor sau chiar compunerea zonelor de plante compatibile. Cu alte cuvinte, despre operatiuni de baza. Dar pentru a obtine rezultatul optim cu efortul minim este preferabil sa apelati la experti ce va pot indica direct produsele potrivite ce se incadreaza bugetului dumneavoastra.

Pentru a realiza insa un proiect mai complex de amenajare este nevoie de cunostinte suplimentare si , nu in ultimul rand de forta de munca si utilaje specializate. Operatiuni precum : sistematizarile de teren (terasari, nivelari, etc), constructia unui foisor sau a unei pergole, realizarea unui iaz,cascada, fantana, etc sunt mult mai dificil de realizat, daca nu chiar imposibil pe cont propriu.

intretinere gradina6. Cat dureaza si cat costa intretinerea unei gradini?

In principiu, viata si dezvoltarea unei gradini depind in egala masura de felul in care a fost amenajata (atentia la plantare, un sistem eficient de irigatii si drenaj, materiale corespunzatoare)si de felul in care este ingrijita. Asa cum spuneam si mai sus, munca in gradina poate constitui o placere. Cand suprafata este insa mult prea mare, sau operatiunile mai delicate, necesitand utilaje speciale si experienta (aerare gazon, ierbicidari, tunderi de forma tip topiary, etc)lucrurile se complica si intretinerea poate deveni o problema.

Operatiunile de ingrijire se impart in doua categorii : periodice –saptamanale sau  sezoniere si cele de interventie, realizate in cazul unor probleme precum daunatori, uscarea plantelor sau peluzei, aparitia unor suprafete de  baltire, deteriorarea unor elemente construite sau de instalatii.

Pentru o gradina obisnuita este nevoie de 3-4 ore de intretinere saptamanala, in timp ce la amenajarile mai complexe, timpul poate creste la 8-10 ore.  Operatiunile cele mai comune cuprind : tunderea si curatarea manuala a gazonului de buruieni sau resturi de taiere , irigarea manuala a acestuia in lipsa unui sistem de irigatii automant, tunderea/saparea sezoniera a unor arbori si arbusti si protejarea acestora de ger si fertilizare solului. Puteti alege sa efectuati operatiunile foarte simple pe cont propriu, cumparandu-va cele necesare (ustensile, materiale,utilaje etc)sau puteti negocia un contract de intretinere cu o companie in care sa includeti si aceste servicii.

Pentru a avea acoperire in orice situatie si a beneficia de servicii de intretinere specializata, va recomandam  sa urmariti urmatoarele doua aspecte :

  • Sa va asigurati ca atat produsele cat si serviciile oferite de compania de amenajari  sa aiba prin contract o minima garantie si conditiile de validare a garamtiei  sa fie explicate.
  • Sa incheiati contract de intretinere cu o companie de amenajari pe care il puteti negocia dupa nevoile dumneavoastra.
  •  De preferat ca aceeasi companie cea care a facut amenajarea sa se ocupe si de intretinere, deoarece este deja avizata asupra situatiei si posibilelor probleme.

Puteti gasi prima parte a acestui articol aici.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Prezentare generala și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s