Alegerea tipului potrivit de gazon pentru gradina

Gazon naturalCeea ce se doreste de la o peluza, in primul rand, este uniformitatea sa in privinta culorii, texturii, densitatii si suprafetei. Daca denivelarile nu sunt intentionat si controlat create, frumusetea peluzei este alterata. La fel se intampla si in cazul in care gazonul se indeseste neuniform sau se usuca pe portiuni. Toate aceste rezultate nedorite depind in mare, si pot fi evitate prin alegerea corecta a tipului de gazon pentru gradina dumneavoastra. Trebuie mentionat de la bun inceput  faptul ca termenul de gazon este unul generic ce defineste de fapt anumite amestecuri de ierburi compatibile, grupate pe criterii de similaritate in materie de  conditii de dezvoltarea si aspect.

Principalele criterii ce stau la baza definirii tipurilor de gazon sunt : modul de plantare, sub forma de rulouri sau seminte si amestecul sau combinatia de specii ce-l alcatuiesc. In acest articol ne vom contentra pe amestecul ierburilor si in ce fel influenteaza acestea aspectul si dezvoltarea peluzei dumneavoastra. Mai multe informatii despre tipurile de gazon in functie de modul lor de plantare pot fi gasite aici si aici.

Dupa cum spuneam, amestecurile sunt bazate pe similaritati, ce dau nastere unor tipuri de gazon orinentate sau special adaptate pentru anumite conditii. Categoriile majore sunt :

  • in functie de conditiile climatice – gazon rezistent la seceta sau, dimpotriva adaptat la zone cu umiditate sporita
  • in functie de expunere – gazon de umbra, pentru zone semi-umbrite, seminsorite sau foarte expuse
  • in functie de traficul suportat – gazon pur decorativ, semi-rezistent la trafic sau gazon pentru zone intens circulate.

Se poate observa din cele mai sus mentionate ca sunt destule probleme ce trebuie preintampinate prin alegerea tipului potrivit de gazon pentru peluze. De cele mai multe ori, se lucreaza chiar cu mai multe tipuri de amestecuri in aceeasi gradina, deoarece zonele pot diferi ca expunere si conditii de trafic. Unele parti ale gradinii pot fi destinate jocurilor sau circularii frecvente, necesitand un gazon rezistend, in timp ce altele, pur decorative pot fi imbracate cu amestecuri decoratie, mai putin rezistente.

Alti factori ce pot afecta dezvoltarea gazonului sunt tipul si ph-ul solului si daunatorii specifici. Chiar daca exista sau se po realiza amestecuri special calibrate pentru aceste probleme si neajunsuri, se prefera remedierea lor pe care chimica prin tratamente fitosanitare adecvate si erbicidare selectiva. Motivul principal pentru aceasta abordare este faptul ca aceste conditii sunt remediabile, pe cand cele precum conditiile climatice sau expunerea, nu.

Un alt lucru ce trebuie mentionat este faptul ca alegerea tipului potrivit de gazon nu este suficienta pentru a garanta o peluza cu un aspect impecabil, dar este un prim pas foarte important. Asa cum am spus, anumite probleme se rezolva prin operatiuni ulterioare. Cu alte cuvinte, alegerea potrivita trebuie dublata de o ingrijire corespunzatoare: tunderi, tratamente, aerisiri sau indesiri, dupa caz. Timpul si consturile de ingrijire sunt insa cu mult diminuate de alegerile materialelor vegetale potrivite.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Sfaturi si solutii pentru gradinarit și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alegerea tipului potrivit de gazon pentru gradina

  1. Pingback: Totul despre gazon : plantare, pret, intretinere | artagradinilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s