Gazonul seminte

Seinte gazonUna din cele doua metode de plantare a gazonului este cea de insamantare. Aceasta operatiune presupune o serie de operatiuni specifice, atat pre, cat si post plantare. In etapa premergatoare plantarii, se efectueaza operatiunile pregatitoare, ce cuprind : sapare, erbicidare, afanare sol si fertilizare. La doua saptamani dupa efectuarea acestor operatiuni, procedura de plantare poate fi demarata. Asa cum spuneam intr-un articol anterior, gazonul este ,de fapt, un amestec de ierburi. Acest lucru este cu atat mai evident atunci cand plantam gazonul sub forma de seminte. Forma si structura acestora pot fi diferentiate la un studiu mai atent.

Amestecurile acestea sunt realizate in baza unor compatibilitati ale speciilor si, de aceea este recomandat sa nu experimentam pe propria peluza si sa amestecam haotic produse de la mai multe firme sau mai multe tipuri de seminte. Daca dorim gazon de umbra, rezistent la trafic, trebuie sa cumparam exact produsul cu aceste specificatii, nu sa le cumparam separat si apoi sa le mixam. De asemenea, daca nu a fost bine estimata cantitatea initiala de seminte, completarile ulterioare trebuie efectuate cu acelasi produs.

Operatiunile post-plantare pentru gazonul seminte se impart in trei etape. Prima etapa include umidificarea terenului, daca este cazul si tavalugirea gazonului Tavalugire, are loc imediat dupa imprastierea semintelor si se realizeaza manual sau mecanizat, pentru a netezi micile denielari si a semi-ingropa semintele in sol pentru a nu le lasa sa se imprastie/adune. Acest lucru constituie premisa unei peluze uniforme obtinuta prin insamantare.

A doua etapa are loc la cateva zile dupa insamantare, cand incep deja sa rasara primele fire si se concretizeaza ca operatiune prin udarea terenului. Pentru aceasta, ca de altfel si pentru intretinerea ulterioara a peluzei, se recomanda utilizarea unor sisteme automate de irigatii care sa ofere cantitatea ideala de apa si nutrienti gazonului. Oricat de bine considerati ca va puteti uda gazonul, un furtun plimbat manual nu va putea niciodata sa asigure distributia uniforma de apa pe siprafata peluzei. Riscati in acest fel sa produceti o dezvoltare inegala ca densitate a gazonului, ce nu va putea fi compensata decat prin operatii ulterioare de aerare sau suprainsamantare, dupa caz.

Cea de-a treia etapa, o constituie prima tundere, importanta atat pentru uniformizarea inaltimii firelor, cat si pentru incurajarea indesirii covorului verde. Dupa prima tundere, urmatoarele se efectueaza periodic, in functie de ritmul de crestere al gazonului si sezon.Daca plantarea s-a facut in perioade secetoase, in care deshidratarea este foarte rapida, se recomanda ca peluza sa nu fie curatata de firele tunse, acestea actionand ca un strat de protectie pentru firele tinere ce rasar in spatiile mai goale si, mai apoi ca ingrasamant natural. La tunderile ulterioare, cand peluza a atins densitatea dorita, strangerea ierbii tunse este imperativa pentru a nu sufoca firele de gazon si a le permite dezvoltarea si oxigenarea radacinilor.

Plantarea gazonului cu seminte reprezinta cea mai ieftina, dar si mai lenta  varianta de realizare a unei peluze. Pe de alta parte, insa, datorita cresterii si dezvoltarii gazonului direct in sol, lentorii procesului si vigorii firelor tinere acesta se adapteaza mai usor conditiilor existente, devine mai puternic si mai putin predispus la probleme ulterioare cauzate de clima, expunere sau chiar daunatori.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Sfaturi si solutii pentru gradinarit și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Gazonul seminte

  1. Pingback: Totul despre gazon : plantare, pret, intretinere | artagradinilor

    • In primul rand gazonul ar trebui tuns cat mai scurt. Ulterior trebuiesc identificate tipurile de „buruieni”nedorite. Daca sunt mono sau dicotiledonate. Cu cele dicotiledonate, in principiu nu exista probleme, pot fi foarte usor inlaturate prin ierbicide selective. Cu cele monocotiledonate lucrurile stau putin altfel. Cea mai comuna buruiana si cea mai pacatoasa este mohorul (ssp Setaria). Inlaturarea acestuia se face doar cu ierbicide profesionale, pe care, de regula, nu le gasiti in magazinele specializate. Daca doriti mai multe amanunte puteti sa ne contactati telefonic si vom incerca sa va ajutam. Multumim.

  2. auras zice:

    am un gazon foarte mare si vreau sa va rog sa-mi spuneti ce pot face sa scap de burieni care es in gazon am pus lipasma si farmaco si am bagat si masina de gaurit gazon dati-mi niste sfaturi casa pot scapa de iarba rea din gazon

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s