Piatra Naturala

Piatra naturalaPiatra naturala este, alaturi de lemn unul dintre cele mai vechi materiale de constructii utilizate pentru realizarea de locuinte si diverse forme de amenajare. In trecut, piatra asigura rezistenta cladirilor, dar necesita destul de mult efort de prelucrare si asamblare. Aceste neajunsuri erau insa compensate de frumusetea structurilor, cu forme, texturi si culori foarte variate, in functie de regiunea si originea rocilor.

Azi, piatra naturala se regaseste in cadrul cladirilor sau in gradini mai mult sub forma decorativa, de finisaj sau mici elemente punctuale de mobilier, pierzand in mare mare functia portanta, structurala din trecut. Datorita progresului tehnologic realizat in ultimele decenii, ne putem bucura acum de aspectul estetic al pietrei naturalein forme mult mai usoare si mai practice. Prin metodele moderne de taiere si prelucrare, piatra este adusa la dimensiunile ideale pentru utilizare, fara a ingreuna structura constructiei, fiind in acelasi timp mult mai usor de manipulat si aplicat.

Cel mai frecvent piatra naturala este utilizata pentru :

pavaj decorativplacajPavari.Avantajele pietrei naturale nu se rezuma insa la partea estetica. In calitate de finisaj, fie pentru pavare, fie pentru placare, piatra are un comportament mult mai bun in timp decat finisajele compozite din beton, clincher sau mozaicuri, etc. Motivul principal este rezistenta mult mai mare a pietrei, atat la factori de uzura mecanica (trafic, lovituri, etc)  dar si climatici.

Placari.Diferentele de temperatura si intemperiile erodeaza mai greu piatra naturala decat compozitul, dar aceasta rezistenta depinde in cea mai mare masura de tipul pietrei utilizate si metoda prin care a fost prelucrata. Spre exemplu, granitul si bazaltul sunt extreme de rezistente, cu o structura foarte compacta, mult mai putin susceptibile la erodare decat calcarul sau travertinul, spre exemplu.

Element decorativ piatrapietris decorativ

Sculpturi, piatra sparta si pietrisuri decorative.

Pe langa aspectul functional, piatra naturala si derivatele sale reprezinta un element decorativ extrem de flexibil, deoarece poate fi utilizat sub numeroase forme. Cele mai bune exemple sunt poate sculpturile si rocariile decorative, precum si fantanile si caderile de apa realizate din piatra sparta. Pietrisul decorativ, este, de asemenea o atractie in gradini, suprafetele acoperite in acest fel generand un contrast placut cu verdele gazonului, al plantelor sau culorile celorlalte finisaje.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s